Alleen VANDAAG krijg je met kortingscode 'BLACK' maar liefst 25% korting op het GEHELE ASSORTIMENT!

Vragen

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn bloedvaten net onder de huid die zijn verbreed en verdraaid door een defect in de kleppen. Hoewel sommige spataderen geen symptomen veroorzaken, kunnen ze in sommige gevallen leiden tot ernstige medische problemen.
 

Waardoor ontstaan spataderen?

Spataderen ontstaan wanneer de ader klep niet meer goed functioneert. Dit zorgt ervoor dat bloed gaat bundelen en stagneren. Dit beperkt het bloed om de spieren, zenuwen en het huidweefsel haar voedingsstoffen te laten bereiken met als gevolg ernstige en onherstelbare schade.
 

Waarom falen de kleppen?

Dit kan om verschillende redenen ontstaan, maar meestal falen de kleppen door inactiviteit , ziekte, bloedstolsels, en andere factoren zoals overgewicht, zwangerschap en voor langere periodes zitten of staan.
 

Wie loopt er risico?

Verschillende factoren kunnen de ontwikkeling van spataderen veroorzaken en/of versnellen: leeftijd , erfelijkheid, zwangerschap, overgewicht, staan of zitten, orale contraceptiva en operaties of trauma's.
 

Hoe kunnen spataderen worden voorkomen?

Beweeg regelmatig, vermijd voor langere periodes staan/zitten, draag zo min mogelijk hoge hakken, houd uw gewicht op peil en draag altijd degressieve compressiekousen.
 

Hoe worden spataderen behandeld?

Er zijn verschillende soorten spataderbehandelingen en ze zijn allemaal afhankelijk van het niveau van de veneuze ziekte . De behandeling kan bestaan uit degressieve compressiekousen, injectie therapie (sclerotherapie), chirurgie en lasertherapie.
 

Hoe werken compressiekousen?

Degressieve compressiekousen geven een bepaalde druk op de beenspieren, te beginnen met de hoogste compressie bij de enkels. Van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder, tot het uiteindelijk de minste compressie uitvoert op het bovenbeen. Deze degressieve compressie zorgt voor een verbetering van de afvoer van bloed en vocht, waardoor zwellingen in de voeten en enkels worden voorkomen en/of verminderen.
 

Kan ik anti-embolie kousen dragen in plaats van degressieve compressiekousen?

Anti-embolie kousen, soms aangeduid als TED kousen, zijn bedoeld voor niet-ambulante patiënten. Als u milde tot ernstige spataderen heeft en u bent niet een in bed liggend pre- of post-chirurgische patiënt, moet u degressieve compressiekousen dragen.
 

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

U dient een arts te raadplegen als spataderen in uw familie voorkomen en als u de volgende symptomen ervaart: pijn, zware en vermoeide benen, gezwollen voeten en enkels, een jeukende huid, verandering in huidskleur (grijze kleur rond de enkels).
 

Welke drukklasse is voor mij de juiste keus?

Klik hier om te zien welke kous voor u de juiste keus is.
 

Wanneer, waar en hoe moet ik mijn benen opmeten?

Het is niet moeilijk uw benen zelf op te meten. Wij adviseren u om uw benen elke 6 maanden opnieuw op te meten. En onthoudt dat degressieve compressiekousen ontworpen zijn om stevig en ondersteunend te zijn.
 

Wie profiteert van het dragen van compressiekousen?

Iedereen kan zich beter voelen door het dragen van degressieve compressiekousen. Vooral degenen onder ons die voor een langere periode moeten staan of zitten. Degressieve compressiekousen brengen de meeste voordelen met zich mee voor mensen met de volgende klachten :

 • moe/zwaar aanvoelende en pijnlijke benen
 • gezwollen benen
 • spataderen
 • veneuze insufficiëntie
 • post-trombotische syndroom
 • genezen veneuze ulcera
 • actieve veneuze ulcera
 • lymfoedeem

Het wordt aanbevolen eerst met uw arts te overleggen alvorens drukklasse 2 compressiekousen en hoger te dragen.
 

Zijn er redenen waardoor iemand geen compressiekousen zou moeten dragen?

Contra-indicaties (medische aandoeningen waarbij compressie niet wordt aanbevolen):

 • Ischemie (b.v. geavanceerd arteriële ziekte) van de benen
 • Ongecontroleerd congestief hartfalen
 • Onbehandelde septische flebitis van het been
 • Phlegmasia cerulea dolens

Het dragen van compressie moet ook met voorzichtigheid worden gebruikt in aanwezigheid van :

 • Huidinfecties
 • Huilende dermatosen
 • Allergieën van de materialen van de compressiekous
 • Verminderde gevoeligheid van de ledematen
 • Immobiliteit ( bedlegerigheid )

Het wordt aanbevolen eerst met uw arts te overleggen alvorens drukklasse 2 compressiekousen en hoger te dragen.
 

Waarom zijn compressiekousen zo moeilijk om aan te trekken?

Uw arts kan u vertellen dat als de compressiekousen niet moeilijk zijn om aan te trekken, ze dan niet in staat zijn de nodige compressie te verstrekken. Dat is waarschijnlijk niet het antwoord dat u wilde horen. Omdat degressieve compressiekousen de grootste druk creëren bij de enkel, moet het grootste deel van de voet (de omtrek van de bovenkant van de voet rond de hiel) door het kleinste en het meest strakke gedeelte van de kous. Nieuwe breitechnieken, garens, en afwerkingen zorgen ervoor dat onze compressiekousen makkelijker aan te trekken zijn dan vroeger.
 

Bevatten de compressiekousen latex?

Latex is een natuurlijke stof die afkomstig is van de rubberboom. Alle onze compressiekousen zijn latexvrij.
 

Wanneer wordt een kniekous aanbevolen?

Een degressieve compressiekniekous wordt in het algemeen aanbevolen om de tekenen en symptomen van chronische veneuze insufficiëntie of andere oorzaken van zwellingen in het onderbeen en veranderingen van de huid te voorkomen of te behandelen. Bij zwellingen of spataderen boven de knie bieden lieskousen of panty’s een uitkomst.
 

Kan ik twee compressiekousen over elkaar heen dragen in plaats van een hogere compressiekous te dragen?

Ja, er is een additief effect van de compressiekousen. Sommige artsen adviseren hun patiënten bijvoorbeeld om een bepaalde compressie te bereiken door een compressie panty te dragen en daaroverheen een kniekous. Raadpleeg altijd eerst uw arts alvorens dit te doen!
 

Waarom worden compressiekousen voorgeschreven na een bloedstolsel (DVT) in het been?

Knie compressiekousen worden vaak voorgeschreven voor een patiënt die een diepe veneuze trombose (DVT) of bloedstolsel in het been heeft opgelopen. De kousen zijn allereerst nuttig om de zwelling in het been dat optreedt met DVT te beheersen en daarnaast een post-trombotisch syndroom te voorkomen welke enkele maanden na de DVT kan optreden.
 

Wat is een post-trombotisch syndroom of PTS?

Post-trombotisch syndroom (PTS) is een verzameling van subjectieve klachten en klinische symptomen na een trombotische episode. PTS manifesteert zich door middel van klinische tekenen van zwellingen, verwijding van de aderen rond de enkels, pigment veranderingen in de huid van het onderbeen met subjectieve klachten van spontane pijn in de kuit en/of pijn met staan/lopen. Het syndroom verschilt van milde tot ondraaglijke pijn en zwellingen.
 

Wat is het verschil tussen een anti-embolie kous en een medische compressiekous?

Anti-embolie kousen zijn speciaal ontworpen voor bed gebonden (niet-ambulante) patiënten om te helpen voorkomen dat het bloed in de aderen van het been gaat samenklonteren. Het samenklonteren van bloed in de aderen van het been kan bijdragen aan de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten. Anti-embolie kousen zijn meestal gemaakt om een korte tijd te dragen tijdens een ziekenhuisopname. Deze kousen zijn normaal gesproken alleen verkrijgbaar in de kleur wit. Wanneer het nodig blijkt te zijn om na ontslagen te zijn uit het ziekenhuis nog steeds compressiekousen te dragen, bepaalt uw arts welke drukklasse voor u het meest geschikt is.
 

Moet ik ook een compressiekous dragen voor mijn gezonde been?

In principe hoeft alleen het been met bepaalde symptomen of aandoeningen een compressiekous te dragen. Toch kiezen sommigen ervoor ook een compressiekous met een lagere drukklasse te dragen aan het gezonde been. Bijvoorbeeld, uw arts heeft u verteld om een compressiekous met drukklasse 2, 23-31 mmHg te dragen voor de chronische veneuze insufficiëntie die aanwezig is. U kunt ervoor kiezen om een drukklasse 1, 15-20 mmHg compressiekous te dragen op het andere been. Controleer altijd met uw arts of het probleem slechts in één been aanwezig is.
 

Wat is het "economy class syndroom"?

Economy class syndroom is een term die wordt gebruikt om de medische toestand van diepe veneuze trombose te beschrijven als gevolg van een langdurige vliegtuigreis. Het is de afsluiting in een bloedvat (trombose) ten gevolge van langdurige immobilisatie (niet bewegen of vrijwel niet bewegen) ten gevolge van vliegreizen met te weinig beenruimte (zoals in de economy class). Wanneer een persoon tijdens de vlucht weinig beweging neemt en in eenzelfde positie blijft zitten, verhoogt de kans op trombose en nadien embolie. Vooral mensen die in economy class reizen, hebben weinig bewegingsruimte (vooral weinig beenruimte) in het vliegtuig. Vandaar de benaming economy class syndroom.
 

Wat is het beste moment om mijn compressiekousen aan te meten?

Het beste is om uw benen zo snel mogelijk na het opstaan op te meten, voordat de zwellingen in uw benen ontstaan.
 

Betaald mijn verzekering mijn medische compressiekousen?

Sinds januari 2013 worden de kosten van medische compressiekousen in veel gevallen niet meer vergoed. Compressiekousen met drukklasse 1 worden helemaal niet meer vergoed. U komt alleen in aanmerking voor een vergoeding, wanneer u een medische diagnose hebt van uw arts. Wanneer dit het geval is krijgt u van uw basisverzekering vaak 100% van het aankoopbedrag terug, mits de kous bij een leverancier gekocht is welke aangesloten is bij uw zorgverzekeraar. Deze leveranciers vind u terug op de website van uw zorgverzekeraar.

Wanneer u een kous gekocht heeft bij een leverancier welke niet aangesloten is bij uw zorgverzekeraar krijgt u 50 tot 100% van het aankoopbedrag terug, afhankelijk van welk soort verzekering u heeft afgesloten. U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Uw zorgverzekeraar vergoed slechts twee paar compressiekousen per 12 of 14 maanden. Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met uw zorgverzekeraar? Dan moet u eerst schriftelijk om toestemming vragen bij uw zorgverzekeraar, vóórdat u de kousen aanschaft.

Wanneer u geen recht heeft op een vergoeding van de compressiekousen, blijft deze investering uiteraard wel de moeite waard voor uw gezondheid. Als u de kousen op een juiste manier behandeld zijn ze in staat zes maanden lang haar werking te behouden.
 

Moet ik echt zulke vleeskleurige oma kousen dragen?

De compressiekousen zijn erg modieus en zien eruit als gewone kniekousen of panty’s. Mensen zullen het verschil niet zien tussen uw compressiekousen en gewone kousen/panty’s.
 

Zorgen compressiekousen ervoor dat mijn spataderen weggaan?

Het dragen van compressiekousen zal er niet voor zorgen dat uw spataderen verdwijnen. Wel zullen ze de symptomen als zwellingen, vermoeidheid en pijnlijke benen helpen verlichten. Ze spelen ook een zeer belangrijke rol om de resultaten van de behandeling te bevorderen en nieuwe spataderen te voorkomen.
 

Zakken de compressiekousen af?

De compressiekousen zijn er in vele maten. Wanneer u de juiste maat draagt zal de kous niet afzakken. Bij sommige van onze compressiekousen kunt u ook kiezen voor een siliconenboord, waardoor u verzekerd bent van een blijvend omhoog zittende kous.
 

Ik heb moeite om mijn kousen aan te trekken, zijn hier tips voor?

Rubberen handschoenen kunnen u helpen de compressiekousen gemakkelijker aan te trekken. Ook beschermen zij uw kousen van haken, ogen of scheuren.
 

Hoe lang gaat de compressie in mijn compressiekous mee?

De compressiekousen gaan 4 tot 6 maanden mee, wanneer ze iedere dag gedragen worden en op de juiste manier gewassen worden.
 

Hoe zorg ik het beste voor mijn compressiekousen?

Was de compressiekousen iedere twee á drie dagen met de hand of in de wasmachine op maximaal 30 graden. Was de compressiekousen met een fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddel of vlekkenwater om de compressiekousen te wassen. Spoel de compressiekousen goed uit zodat er geen zeepresten achter blijven. 

Service Reviews