Alleen VANDAAG krijg je met kortingscode 'BLACK' maar liefst 25% korting op het GEHELE ASSORTIMENT!

Moeie benen

Min €
Max €

Moeie benen

 

Mannen en vrouwen lijken evenveel last te krijgen van moeie benen, en het aantal stijgt met de leeftijd. De helft van de vrouwen boven de leeftijd van 45 heeft naar schatting vermoeide, pijnlijke benen, en van 7 van de 10 is de pijn zo ernstig dat het hun dagelijks leven beïnvloedt.

De meeste mensen zullen op een bepaald moment in hun leven moeie benen krijgen, meestal door lange periodes staan of zitten. Dit ongemak gaat vaak snel over zodra de benen rust krijgen of bewegen. Maar degenen die beroepshalve het grootste deel van de dag op hun benen staan, bijvoorbeeld winkeliers en kappers, of  zitten terwijl ze werken, bijvoorbeeld bus, taxi en vrachtwagenchauffeurs, kunnen ernstigere klachten ervaren die langer aanhouden. 
 

Oorzaken moeie benen

 

Moeie benen als gevolg van lange periodes staan of zitten kunnen worden veroorzaakt door een slechte bloedsomloop in de benen. Wanneer het bloed door het lichaam wordt rondgepompt, komt het door de aderen terug naar het hart. Omdat het hart zich op een hogere positie in het lichaam bevind dan de benen, moet het bloed in de benen tegen de zwaartekracht in teruggepompt worden om het hart te bereiken. De samentrekking van de beenspieren bij het bewegen werkt als een pomp: het knijpen van de aderen doet het bloed naar boven stuwen. Wanneer het bloed zich verder en verder omhoog beweegt met elke contractie van de beenspieren, wordt er door kleine terugslagkleppen in de aderen voorkomen dat het weer naar beneden valt wanneer de spieren ontspannen.

 

Gedurende lange periodes van inactiviteit, bijvoorbeeld door een lange tijd te staan of zitten in dezelfde positie, trekken de beenspieren niet langer sterk of vaak genoeg samen om het bloed omhoog te stuwen. Daardoor verzamelt het bloed zich in de beenaderen, waardoor het wordt beperkt om uit de weefsels van het been weg te vloeien. Dit kan een gevoel van zwaarte of spanning in de benen veroorzaken, waardoor ze pijn doen en moe aanvoelen.

 

Als deze aandoening onbehandeld blijft kan het zijn dat uiteindelijk de kleine kleppen in de beenaders niet meer goed functioneren. Dit kan leiden tot gezwollen enkels, spataderen en zelfs diepe veneuze trombose.

Andere factoren die moeie benen kunnen veroorzaken zijn:

  • Zwangerschap, overgewicht, het dragen van strakke kleding of met de benen over elkaar zitten kan de bloedstroom in de benen beperken
  • Overmatige hitte, vochtigheid of alcoholgebruik kan leiden tot vergrootte aderen en een ophoping van het bloed in de benen
  • Het dragen van hoge hakken of schoenen met stijve zolen kan ervoor zorgen dat de beenspierpomp niet langer goed werkt
  • Roken, een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk beschadigen de aderen
  • Genetische aanleg kan de oorzaak zijn van het hebben van moeie benen

 

Leven met moeie benen

 

  • Enkele eenvoudige veranderingen in uw levensstijl kunnen u helpen om uw benen gezond te houden.
  • Probeer regelmatig te bewegen, omdat dit zal helpen om uw beenspieren sterker te  maken. Dit zal de efficiëntie van de beenspierpomp verbeteren, waardoor het bloed gemakkelijker terug naar het hart wordt gestuwd.
  • Wanneer u een staand beroep uitoefent, draag dan comfortabele schoenen en steunkousen. Probeer uw lichaamsgewicht steeds van het ene been naar het andere te verdelen op regelmatige tijdstippen, in plaats van de grootste druk op slechts één been te leggen. 
  • Als u rookt, probeer hier dan mee te stoppen.
  • Als uw benen veel pijn veroorzaken, probeer ze af te spoelen met koel water in de douche of bad. Stimuleer de bloedcirculatie van de benen door deze zachtjes te masseren. Als je toch moeie benen ervaart, ga dan met de benen op een kussen liggen, boven het niveau van het hart. Dit zal de ongemakken verlichten.

 

More...

Service Reviews